Campus Nord-Troms har tatt initiativ til prosjekt om fremtidens bærekraftige produksjonsløsninger

Campus Nord-Troms AS har sammen med Halti Næringshage AS, UiT Norges arktiske universitet i Narvik og Furuflaten Industripark AS gått sammen om et prosjekt om framtidens bærekraftige produksjonsløsninger for industrien. Målet er å heve kompetansen til bedrifter i Nord-Troms om «coboter» og hvordan man kan inkludere disse i den daglige produksjonen. 

  • Slide title

    Write your caption here
    Button

Initiativtaker og leder for Campus Nord-Troms, Berit Fjellberg, har stor tro på dette samarbeidsprosjektet og hvordan det kan bidra til fremtidig bærekraftig vekst for industribransjen.


- Vi har sett på hvilke tiltak som er fremtidsrettet, kan utvikle eksisterende miljø og gi tydelige konkrete effekter i ettertid kan overføres til flere bedrifter. Bruk av robotassistert tilvirkning er på full fart inn i industrien i Norge – og fører til økt effektivisering og forbedret sikkerhet for mange produksjonsbedrifter. Dette gjør prosjektet høyaktuelt som et bidrag til den grønne omstillingen i næringslivet i Nord-Troms, forklarer Fjellberg.

 

Inkubator for teknologiutvikling

Hun er svært glad for at Furuflaten Industripark AS og deres medlemsbedrifter er med på laget. Industriparken har som mål å være inkubator for teknologiutvikling i region og medlemsbedriften deres Arctic Plast, i har allerede noe av denne type teknologi i drift.

 

- Det er felles enighet blant bedriftene om at prosjektet vil bidra sterkt til at industrimiljøet kommer i gang med en teknologiutvikling som er nødvendig for å forbedre konkurransedyktigheten og bærekraftigheten i et fremtidig vekstmarked, sier leder i Campus Nord-Troms.

 

Støtte fra Troms og Finnmark Fylkeskommune

Prosjektet er fullfinansiert med midler fra næringsavdelingen ved Troms og Finnmark Fylkeskommune. I begrunnelsen for tilsagnet står det blant annet: «Prosjektmidlene gis for å bidra til at etterspørsel og tilbud om utdanning og kompetanse samsvarer bedre i Nord-Troms, i tillegg til å bidra til grønn omstilling av næringsliv i regionen». 


Cobot – hvafforno’?

Roboter har alle hørt om, men «hva en en cobot?» lurer sikkert mange. Leder for samarbeidsprosjektet og forretningsutvikler i Halti Næringshage, Lasse Hausner, forklarer at cobot er betegnelsen for en samarbeidende robot.


- En cobot er en industriell robot designet for å jobbe sammen med mennesker. I motsetning til tradisjonelle industrielle roboter som ofte er store og farlige, er coboter mobile, fleksible og enkle å programmere. De automatiserer belastende arbeidsprosesser, og ivaretar sikkerhet og HMS bedre enn ordinære industrielle roboter som i dag må gjerdes inn. Jeg tenker derfor at coboter egner seg godt for bedriftene i Nord-Troms.

 

Skal utvikle kompetanse

Prosjektets mål er å opparbeide grunnleggende kompetanse på bruk av cobotassisterte løsninger i daglig produksjon og identifisere oppgaver for implementering.


- En av målsettingene er å utvikle kompetanse på cobotassistert produksjon og hvordan man effektiv kan ta dette i bruk. Prosjektet vil danne grunnlaget for en kompetanseklynge på Furuflaten og bidra til å skape bærekraftige løsninger som bidrar til økt konkurransekraft i voksende industrisatsing i nord, forteller Hausner. 


Bærekraft som grønn tråd

Bærekraft, ansvarlighet og miljøhensyn er viktige deler av utviklingsprosjektet. Innføring og bruk av coboter vil ta bort store deler av det som oppfattes som kjedelig, trivielt arbeid og dermed gi mulighet for å bruke menneskelige ressurser enda bedre.


- På den ene siden vil vi oppnå bedre utnyttelse av både råvarer og ferdigvarer og samtidig redusere svinn og avfall. En utfordring med å arbeide i industrien er slitasjeskader hos ansatte. Hvis vi i framtida kan overlate monotone, gjentagende oppgaver til en cobot frigir vi menneskelige ressurser som kan brukes på andre måter. Det er positivt for alle å kunne skape mer variasjon i arbeidsoppgaver og redusere slitasjeskader, understreker Hausner.

 

Ønsker flere bedrifter velkommen 

Initiativtaker Berit Fjellberg ønsker flere bedrifter velkommen til å være med i samarbeidet.


- Å samle ressurser og kunnskap i Nord-Troms på dette området vil gi et unikt tilbud til øvrig næringsliv og utdanningsinstitusjoner. Det vil også gi merverdi i form av tilgang på kompetanse. Vi ønsker å samarbeide med flere for å kunne identifisere de beste mulighetene og løsningene som kan tilpasses de enkelte bedriftene, avslutter hun.

Resultatene fra prosjektet vil bli tilgjengelig for alle som ønsker å ta i bruk teknologien og mulighetene dette gjør.


For mer informasjon og spørsmål, ta gjerne kontakt med


Berit Fjellberg, leder for Campus Nord-Troms

+47 975 67 366

berit@campusnt.no


Share by: